Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η σκοτεινή πλευρά του μόντελινγκ Γκλάμουρ- σεξ και ναρκωτικά

Οι αποκαλύψεις του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού BBC για τη διαφθορά στον χώρο της μόδας έσπειραν ρίγη πανικού στον χώρο του μόντελινγκ σε όλο τον κόσμο, αφού στις αποκαλύψεις αυτές εμπλέκεται ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία, το Ελίτ, ανάμεσα στα μοντέλα του οποίου συγκαταλέγονται και μερικά από τα πλέον ηχηρά ονόματα αυτού του εφήμερου κόσμου, όπως η Λίντα Εβαντζελίστα, η Ναόμι Κάμπελ και η Σίντι Κρόφορντ.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ο λαμπερός κόσμος της μόδας και του μόντελινγκ κρύβει αρκετές σκοτεινές πλευρές, τις οποίες όλοι γνωρίζουν, συζητούν ή ψιθυρίζουν, αλλά για πρώτη φορά καταγράφονται με κάμερα. Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του καναλιού με τίτλο «MacIntyre Undercover» οι δημοσιογράφοι Λιζ Μπρίνκγουορθ ­ που υποδυόταν το μοντέλο ­ και Ντόναλντ Μακ Ιντάιρ ­ ο οποίος έκανε τον φωτογράφο μόδας κατάφεραν να καταγράψουν με κρυφές κάμερες υψηλά ιστάμενα στελέχη του πρακτορείου Ελίτ να σχολιάζουν με υπερηφάνεια τις σεξουαλικές επιδόσεις τους με ανήλικα μοντέλα, να παραδέχονται ότι εξωθούν νεαρά κορίτσια στην πορνεία και να κάνουν ρατσιστικά σχόλια.

«Χθες βράδυ ήμουν με ένα κορίτσι 12 ετών. Της έδωσα κοκαΐνη και την οδήγησα στο κρεβάτι μου» λέει στην κάμερα ο Ζεράλντ Μαρί, πρόεδρος του Ελίτ στην Ευρώπη και πρώην σύζυγος της Λίντα Εβαντζελίστα.

Ο Μαρί μαζί με άλλους τέσσερις υπαλλήλους του πρακτορείου παραιτήθηκαν αμέσως μετά τις αποκαλύψεις του BBC. Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Ελίτ Τζον Καζαμπλάνκας αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τα μοντέλα και τις οικογένειές τους και δεσμεύτηκε ότι θα επιβάλει «πειθαρχικές κυρώσεις» εναντίον όλων όσοι εκτίθενται από το ρεπορτάζ.

* Το βασίλειο της ματαιοδοξίας

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι αποκαλύψεις αυτές δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου σε έναν κόσμο όπου βασιλεύουν η ματαιοδοξία, η ψεύτικη λάμψη, τα γκρεμισμένα όνειρα και η φιλοδοξία νεαρών κοριτσιών και αγοριών να επιτύχουν και να ξεχωρίσουν μέσα στον ανελέητο ανταγωνισμό του επόμενου όμορφου προσώπου. Πρόκειται για έναν κόσμο μέσα στον οποίο η επιβίωση είναι πολλές φορές θέμα όχι ικανοτήτων αλλά τύχης.

Υπάρχουν όμως και πολλοί που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις αποκαλύψεις αυτές. «Θεωρώ ότι είναι υποκρισία σε έναν χώρο καθαρά ηδονοθηρικό όπως είναι αυτός της μόδας, στον οποίο συμμετέχουν νέοι άνθρωποι, να νομίζει κανείς ότι θα απουσίαζαν το σεξ και τα ναρκωτικά. Τώρα το γεγονός ότι σε αυτή την ιστορία εμπλέκονται και παιδιά 13 ετών, αυτό πια έχει να κάνει με τις φιλοδοξίες των γονέων τους και την ηθική ακεραιότητα των ανθρώπων που μανατζάρουν την καριέρα τους» επισημαίνει ο κ. Π. Χατζηστεφάνου, αρχισυντάκτης της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Vogue».

Τα ναρκωτικά και η πορνεία στον χώρο του μόντελινγκ, τουλάχιστον στο εξωτερικό, είναι μια παλιά ιστορία η οποία ξανάρχεται κατά καιρούς στη δημοσιότητα για να ξεχαστεί σε λίγο στον κάλαθο των χθεσινών ειδήσεων. Πριν από λίγο καιρό είχε ξεσπάσει «σάλος» μετά τον θάνατο του Ντέιβιντ Σορέντι, του 18χρονου αδελφού του φωτογράφου μόδας Μάριο Σορέντι, από υπερβολική δόση ηρωίνης και τις αποκαλύψεις ότι η κοπέλα του, το μοντέλο Τζέιμι Κινγκ, έκανε και αυτή χρήση ηρωίνης.

Οταν το πρακτορείο της απέλυσε την Κινγκ μετά τις αποκαλύψεις αυτές, πολλοί έσπευσαν να επισημάνουν την υποκρισία στην κίνηση αυτή τη στιγμή που το 17χρονο μοντέλο το μόνο που έκανε ήταν να ακολουθήσει πιστά τις επιταγές της μόδας που εκείνο τον καιρό προωθούσε το heroin chic, ένα λουκ που ήθελε τα μοντέλα να μοιάζουν με θύματα της ηρωίνης. Στη συνέχεια ήρθαν να ρίξουν λάδι στην ίδια φωτιά οι πληροφορίες περί εγκλεισμού της Κέιτ Μος, ενός από τα πλέον επιτυχημένα μοντέλα όλων των εποχών, σε κλινική αποτοξίνωσης.

* Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

«Είναι μεγάλη υποκρισία να περιμένεις από μια κοπέλα 1,83 μ. ύψος να ζυγίζει 38 κιλά και να μην παίρνει ναρκωτικά. Με οξυγόνο δεν μπορείς να ζήσεις μόνο»επισημαίνει η Λία (σ.σ.: δεν είναι το πραγματικό όνομά της), που εδώ και χρόνια κάνει επιτυχημένη καριέρα στον χώρο του μόντελινγκ.

Μπορεί όλα αυτά να είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο εξωτερικό, τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα; Πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του χώρου τις αποκαλύψεις αυτές; «Είναι πολύ θλιβερό αυτό που συμβαίνει γιατί εδώ και χρόνια κάνουμε έναν πολύ σκληρό αγώνα να δώσουμε μία άλλη εικόνα στο μόντελινγκ από αυτή που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο. Εχουμε μία σταθερή τακτική να αντιμετωπίζουμε το μόντελινγκ όσο πιο επαγγελματικά γίνεται. Το γεγονός ότι σε αυτή την ιστορία εμπλέκεται το γραφείο Elite ήταν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για μας γιατί πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία στον κόσμο. Πάντως θα ήθελα να επισημάνω ότι οι δημοσιογράφοι του BBC χρειάστηκαν έναν ολόκληρο χρόνο για να ανακαλύψουν ένα σκάνδαλο, γεγονός που μας κάνει να ελπίζουμε ότι αυτό που κατέγραψαν ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Το Elite είναι ένας κολοσσός στον χώρο μας, δεν νομίζω ότι το έχουν σύστημα να εξωθούν τα παιδιά τους στην πορνεία και στα ναρκωτικά. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι τα μοντέλα έχουν ένα σκληρό ωράριο, πρέπει να είναι ευπαρουσίαστα, ευδιάθετα, συνεπείς επαγγελματίες. Δεν μπορείς να είσαι μέσα στα ναρκωτικά και να συνεχίσεις για πολύ να είσαι επιτυχημένο μοντέλο» επισημαίνει η κυρία Α. Δέλιου, ιδιοκτήτρια του πρακτορείου μοντέλων Agence.

Η κυρία Δέλιου υπήρξε για χρόνια μοντέλο και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το μανατζάρισμα άλλων μοντέλων. Είναι ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά όχι μόνο τις λαμπερές αλλά και τις σκοτεινές πλευρές του χώρου. Παραδέχεται ότι το μόντελινγκ είναι ένα επάγγελμα που έλκει πολλών ειδών ανθρώπους. «Αλλά το να γενικεύουμε και να λέμε ότι το μόντελινγκ ταυτίζεται με την πορνεία δεν είναι αντικειμενικό. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για νέες κοπέλες και δεν μπορείς να ελέγχεις την προσωπική τους ζωή. Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν μία κοπέλα θέλει να κινείται, δεν μπορείς να της το απαγορέψεις» λέει.

Οσο για τα ναρκωτικά επισημαίνει ότι υπάρχουν παντού. «Δεν θα έλεγα ότι είναι ζήτημα χώρου αλλά ζήτημα προσωπικότητας. Σύμφωνοι, κάποια παιδιά στο μόντελινγκ μπορεί και να καταλήξουν στα ναρκωτικά, αλλά αυτό θα μπορούσε να τους συμβεί και στο σχολείο».

«Είναι γελοίο όλο αυτό το ζήτημα με τις φοβερές αποκαλύψεις του BBC που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να κομίζουν γλαύκαν ες Αθήνας. Η μόδα είναι ένας χώρος που έχει να κάνει με ομορφιά, νιάτα και επιθυμία και πολλά από αυτά τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτό το πανηγύρι διασκεδάζουν με σεξ και ναρκωτικά. Είναι αυτονόητο και πιστεύω ότι όλο αυτό το κυνήγι μαγισσών γίνεται από ανθρώπους που δεν έχουν ευχαριστηθεί τίποτε στη ζωή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος μόδας σε μεγάλο lifestyle περιοδικό και συνεχίζει: «Στην Ελλάδα γίνονται ακριβώς τα ίδια με αυτά που γίνονται στο εξωτερικό, μόνο που εδώ η ποιότητα των ναρκωτικών είναι χειρότερη και τα βρίσκεις δυσκολότερα. Δηλαδή, είναι απλά θέμα διαδικαστικό».

* Μοντέλα στην πορνεία

Οσο για την πορνεία υπάρχουν πολλοί που αναφέρουν το παράδειγμα γνωστών μοντέλων στην Ελλάδα που, εκτός από το μόντελινγκ, επιδίδονται και στο αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου. Επισημαίνουν ότι ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται κορίτσια που ξεκίνησαν την καριέρα τους από την τρυφερή ηλικία των 14 ετών και τα οποία με τη βοήθεια των ατζέντηδων και πολλές φορές με τη σύμφωνη γνώμη των κηδεμόνων τους κάνουν καριέρα και ως πόρνες πολυτελείας.

«Στην Ελλάδα όμως αυτό το φαινόμενο δεν είναι διαδεδομένο. Η αλήθεια είναι ότι στο εξωτερικό είναι πιο σκληρά τα πράγματα. Η συνεχής απόρριψη και η μοναξιά μπορεί να οδηγήσουν κάποια κορίτσια να πάρουν θολές αποφάσεις. Πάντως εγώ που συνεργάζομαι με το πρακτορείο Ελίτ για δύο χρόνια οφείλω να ομολογήσω ότι ουδέποτε είχα μία πρόταση που να αντιβαίνει προς τις αρχές μου» λέει η κυρία Εφη Σπύρου, πρώην Μις Κύπρος, η οποία τον τελευταίο καιρό κάνει καριέρα στο εξωτερικό.

«Μέσα σε αυτό τον χώρο κυκλοφορούν πολλά όμορφα κορίτσια και πιθανόν κάποια από αυτά να αποφασίσουν να κοιμηθούν με τον ατζέντη τους ή τον διευθυντή του πρακτορείου προκειμένου να προωθήσουν την καριέρα τους. Αλλά αυτό επαφίεται στην ελεύθερη επιλογή των κοριτσιών αυτών. Οσο για τη χώρα μας, η έκταση του φαινομένου είναι σαφώς πιο περιορισμένη, αφού είναι μία αγορά μικρή και κλειστή, στην οποία τα πάντα αποκαλύπτονται πιο εύκολα» αναφέρει ο κ. Γ. Κουτούλιας, ιδιοκτήτης του πρακτορείου Πλάνετ και πρώην πρόεδρος του σωματείου των μοντέλων, το οποίο δεν υφίσταται πλέον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου