Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ακόμη κι ένα ποτό την εβδομάδα κατά την κύηση κάνει κακό στο έμβρυο

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από γυναίκες που έπιναν ένα ποτό την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πιθανότερο να έχουν συμπτώματα προβλημάτων συμπεριφοράς ως έφηβοι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics. Η Δρ Ελίζαμπεθ Ντίσνεϊ και οι συνεργάτες της στις Υπηρεσίες Υγείας Chase Braxton εξηγούν ότι αν οι γυναίκες σταματήσουν να πίνουν κατά την εγκυμοσύνη, μπορούν να γλυτώσουν από πολλά δεινά μετέπειτα. Οι αρνητικές επιπτώσεις της κατάχρησης αλκοόλ κατά την κύηση, ειδικά της ομάδας των κοινωνικών και γνωστικών προβλημάτων, γνωστών και ως εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, είναι καλά τεκμηριωμένες επιστημονικά.

Υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι ακόμη και η χαμηλή προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ σχετίζεται με επιθετικότητα, και συμπεριφορές εξωτερίκευσης. Αλλά οι γυναίκες που πίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι ίδιες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως τα προαναφερόμενα καθώς και άλλα, και μπορεί να τείνουν να επιλέγουν συντρόφους που έχουν τέτοια προβλήματα επίσης.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τον ανεξάρτητο ρόλο της έκθεσης στο αλκοόλ κατά την κύηση, η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της μελέτησαν 1.252 17χρονυος που είχαν εγγραφεί στη μελέτη Minnesota Twins Family Study μαζί με τους γονείς τους. Μεταξύ των αγοριών, περίπου το 36% είχε συμπτώματα που τα έθεσε σε πιθανή ή βέβαιη διάγνωση διαταραχής διαγωγής, όπως και το 10% των κοριτσιών. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται επιθετική συμπεριφορά προς τα ζώα και τους ανθρώπους, πυρομανία, απουσίες από το σχολείο και μικροκλοπές.
Συνολικά, το 31% των εφήβων που είχαν γεννηθεί από μητέρες που είχαν παραδεχθεί ότι έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό την εβδομάδα ενώ ήταν έγκυες είχαν προβλήματα διαγωγής, συγκριτικά με το 21% των παιδιών των οποίων οι μητέρες δεν έπιναν.
Οι μητέρες που έπιναν κατά την εγκυμοσύνη (13% επί του συνόλου) τρία ποτά την εβδομάδα (κατά μέσο όρο), ήταν επίσης πιθανότερο να καπνίζουν. Όταν ήταν και οι δυο γονείς πότες στις οικογένειες αυτές, ήταν πιθανότερο να έχουν συμπεριφορές εξωτερίκευσης. Αλλά όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν αυτούς και άλλους πιθανούς συνεισφέροντες παράγοντες, διαπίστωσαν ότι η προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ ήταν ανεξαρτήτως σχετική με έναν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό προβλημάτων συμπεριφοράς. Μεταξύ των γυναικών που είχαν διαγνωστεί με αλκοολισμό, το 44% αυτών που έπιναν κατά την κύηση είχε αποκτήσει παιδί με πρόβλημα διαγωγής, συγκριτικά με το 20% αυτών που ήταν αλκοολικές αλλά δεν έπιναν κατά την κύηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου